Skip to content

Έξυπνα κτίρια

Η ταχεία εξέλιξη των τεχνολογιών στις οποίες βασίζεται το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» Internet-of-Things (IoT) έχει οδηγήσει στον σχεδιασμό συσκευών με δυνατότητες μέτρησης διαφόρων χαρακτηριστικών του φυσικού και του τεχνητού περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, είναι πλέον διαθέσιμες συσκευές με δυνατότητα επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων προς υποστήριξη αποφάσεων ή και αυτοματοποιημένες ενέργειες. Οι συσκευές αυτές επωφελούνται από την ευρέως διαθέσιμη υποδομή επικοινωνίας (WiFi, LoRaWAN) και έτσι οι δυνατότητές τους ενσωματώνονται και πολλαπλασιάζονται.

Στα έξυπνα κτίρια, τέτοιες συσκευές, με το αντίστοιχο λογισμικό, μπορούν να εγκατασταθούν απευθείας από τους υπεύθυνους μηχανικούς-χειριστές των κτιρίων, στο πλαίσιο σχετικού σχεδίου αναβάθμισης του αυτοματισμού. Επιπλέον, δυνατότητες μέτρησης και επεξεργασίας δεδομένων ενδέχεται να προστίθενται κατά τη λειτουργία του κτιρίου από ενοίκους και χρήστες, μετά από δικές τους ιδιωτικές αγορές συσκευών ή ακόμα και μέσω των δυνατοτήτων των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Ο σχεδιασμός ευέλικτων και αυτομάτως προσαρμόσιμων συστημάτων ελέγχου αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση. Τέτοια συστήματα θα πρέπει να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυναμικά μεταβαλλόμενες δυνατότητες των διαθέσιμων συσκευών και του λογισμικού σε ένα κτίριο, αποφεύγοντας την ανάγκη επανασχεδιασμού των συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου. Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι υπάρχει στο κτίριο ένας χαλασμένος αισθητήρας κίνησης σε ένα δωμάτιο

Ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου του φωτισμού, θα μπορούσε να επιλέξει να χρησιμοποιήσει έναν εναλλακτικό αισθητήρα κίνησης από μια άλλη συσκευή, π.χ. από το κινητό τηλέφωνο ενός χρήστη που βρίσκεται στο δωμάτιο. Το σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πληροφορίες από τον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό, σε συνδυασμό με μια ένδειξη ανοίγματος παραθύρου από το σύστημα ασφαλείας, για να βελτιώσει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε έναν χώρο. Το σύστημα ασφαλείας θα μπορούσε να ανιχνεύσει την παρουσία ατόμων σε ένα δωμάτιο χρησιμοποιώντας μέτρηση διοξειδίου του άνθρακα από σχετικό αισθητήρα του συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα. Αυτή η «εξυπνάδα» και η διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων δεν παρέχεται αυτόματα από τα κλασικά συστήματα ελέγχου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8 ετών, ερευνητικές ομάδες ασχολούνται με την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων. Ως αποτέλεσμα των ερευνών αυτών, έχουν σχεδιάσει και αναπτύξει το SEMIoTICS (Semantically- Enhanced IoT-enabled Intelligent Control Systems), ένα καινοτόμο εργαλείο και μεθοδολογία που προσθέτει την απαραίτητη ευελιξία στα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου των «έξυπνων κτιρίων».

Το SEMIoTICS μοντελοποιεί με ένα σημασιολογικό πληροφοριακό σύστημα όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες που υπάρχουν για το κτίριο, τα χαρακτηριστικά του, τις συσκευές, το λογισμικό, τα μαθηματικά μοντέλα παρακολούθησης και ελέγχου. Ακολούθως, χρησιμοποιεί μαθηματικές τεχνικές ανάλυσης των πληροφοριών, συλλογιστικής και εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων υπό μορφή γνώσης ώστε να «κατανοήσει» την τρέχουσα κατάσταση και να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων από τους μηχανικούς-χειριστές του κτιρίου για τη ρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου.

Ο στόχος είναι η βέλτιστη απόδοση του κτιρίου με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας που σχετίζονται με την άνεση των ενοίκων, την ενεργειακή απόδοση, την ποιότητα του αέρα και την ανθεκτικότητα της λύσης. Η μέθοδος αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην παρακολούθηση και τον έλεγχο άλλων παραμέτρων του κτιρίου ή και σε άλλους τομείς, π.χ. για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού στα συστήματα διανομής νερού, καθώς και την παρακολούθηση και τον έλεγχο των βιομηχανικών διεργασιών.